1.Pierwsza maseczka jest z:
- 2 łyżek miodu
- 4 łyżeczek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżeczek jogurtu naturalnego
- 1 białka
Właściwości: Jak wiadomo miód to samo dobro jak i też jogurt. Te składniki nawilżają skórę, a cytryna delikatnie wybiela. Natomiast białko regeneruje skórę.
Sposób przechowywania: Maseczkę należy przechowywać w szczelnym czystym opakowaniu w lodówce, nie dłużej niż tydzień.
Jak stosować: Należy stosować 2-3 razu w tygodniu po 15 minut. Po upływie czasu zmyć letnią wodą.
2. Maseczka z zsiadłego mleka i chrzanu:
- Średniej wielkości korzeń chrzanu
- 2 łyżki zsiadłego mleka (wystarczy zostawić trochę mleka w gorące popołudnie na parapecie)
- Mąka ziemniaczana (tak żeby zagęścić)
Sposób przygotowania: Rozgnieść chrzan na papkę, dodać pozostałe składniki.
Jak stosować: Rozprowadzić na twarzy, pozostawić na 10 minut i zmyć letnią wodą.
3. Maseczka z ogórka:
- Cienkie plasterki ogórka (można też zmiksować na papkę)
- Na suchą skórę warto użyć łyżkę jogurtu
Sposób przygotowania: Pokroić ogórek w plasterki wymieszać z jogurtem. Stosować 2-3 razu w tygodniu.
Jak stosować: Nałożyć na twarz na 20 minut. zdjąć plasterki nie myjąc buzi wodą.
3. Maseczka z wodą utlenioną:
- 2 Łyżki mąki ziemniaczanej
- Kilka łyżek wody utlenionej 3% (tak, aby było lekko luźne)
Sposób przygotowania: Składniki wymieszać na luźną papkę.
Jak stosować: Nałożyć na twarz na 15 minut. Następnie zmyć ciepłą wodą i nałożyć krem nawilżający.
4. Tonik z ogórka:
- Umyty ogórek wraz ze skórką
- Maślanka
Sposób przygotowania: Do maślanki włożyć plasterki ogórka, zostawić na 2-3h, przecedzić, wlać do zamykanego pojemniczka.
Jak stosować: Przecierać twarz raz dziennie. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5 dni.
5. Maseczka z selera:
- 2 łyżki drobno startego selera
- Łyżka serka homogenizowanego
Sposób przygotowania: Wymieszać składniki na gęstą masę.
Jak stosować: Nałożyć na twarz na 10 min. Zmyć ciepłą wodą.
6. Maseczka z migdałów:
- 2 łyżeczki mielonych migdałów
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania: Dokładnie wymieszać składniki.
Jak stosować: Nakładać na 10 minut, po czym zmywamy ciepłą wodą.
7. Maseczka porzeczkowa:
- 10 dag czerwonych lub białych porzeczek
- Łyżka miodu
Sposób przygotowania:Rozgniecione widelcem porzeczki mieszamy z miodem podgrzanym w garnuszku. Odstawić do ostygnięcia.
Jak stosować: Nałożyć na twarz na 20 min, a następnie zmywamy ciepłą wodą.
7. Maseczka z czarnego bzu:
- 5 łyżek suszonego bzu
- Szklanka zimnej wody
Sposób przygotowania: Do garnuszka wsypać bez oraz wlać wodę. Trzymamy na małym ogniu około 10 minut.
Jak stosować: W wywarze maczamy gazę i kładziemy na twarz na 15min i zmywamy wodą. Nie przechowywać dłużej niż tydzień.
8. Płyn jogurtowy:
- Łyżka świeżo utartego chrzanu
- 2 łyżki jogurtu
Sposób przygotowania: Mieszamy oba składniki.
Jak stosować: Nakładamy na wacik i trzemy przez 5 minut, następnie przemywamy tonikiem i wklepujemy krem nawilżający.
9. Maseczka z sody:
- Soda oczyszczona około 2 łyżek
- Woda
Sposób przygotowania: Rozprowadzić sodę oczyszczoną w wodzie.
Jak stosować: Nałożyć na 10-20 minut (zależy od wrażliwości skóry), po czym zmyć letnią wodą, następnie nałożyć nawilżający krem.
10. Tonik ryżowy:
Właściwości: Ryż w Azji jest znany z tego, że nawilża, wygładza i odmładza skórę. Przecieranie nią twarzy jest bardzo wartościowe, ponieważ zawiera potas, żelazo i wiele witamin.
MASECZEK JEST O WIELE WIĘCEJ W INTERNECIE.
WSZYSTKIE, KTÓRE SĄ W TYM POŚCIE SĄ WYBIELAJĄCE.
Na pewno wypróbuje :)))
OdpowiedzUsuńDziękuje za pomoc :*
pozdrawiam Paula :)